EDITO
Historiek
Diensten
Filosofie
Team
Strategie
Resultaten
Klantenzone

Hoewel we de eerste drie kwartalen van het jaar de aandelenmarkten zagen verzwakken ten opzichte van hun niveau begin 2018, daalden ze in het laatste kwartaal scherp met een verlies van 14,3% voor de Eurostoxx50 over het hele jaar. Onder de meest getroffen Europese beurzen vinden we de beurzen van Frankfurt en Brussel die meer dan 18% verliezen. De eerste is gevoelig voor exportwaarden en meer specifiek voor de automobielsector. De handelsoorlog die president Trump voert tegen China heeft zijn weerslag op de Chinese groei en consumptie. Voor het eerst sinds twee decennia is de verkoop van nieuwe voertuigen in China in 2018 afgenomen. De Beurs van Brussel is gevoelig voor financiŽle waarden en de zorgwekkende politieke en budgettaire situatie in ItaliŽ heeft een negatief effect op Italiaanse banken en dat sentiment verspreidt zich over alle Europese financiŽle instellingen. De onzekerheid over de Brexit is ook een bron van pessimisme op de beurs.

Nochtans zien we enkele positieve signalen in deze pessimistische omgeving. Populistische partijen worden minder populair in de West-Europese landen en de resultaten van de Europese verkiezingen in mei 2019 zijn mogelijk minder verdeeld. Sommige aandelen die niet erg gevoelig zijn voor de economische conjunctuur hebben al meer dan 50% van hun beurswaarde verloren t.o.v. hun piek en zijn opnieuw aantrekkelijk.
De aankoop van afgewaardeerde Europese aandelen kan geleidelijk worden doorgevoerd, terwijl men alert blijft op een verdere daling van de Amerikaanse waarden.

De opeenvolgende crisissen die we de laatste jaren hebben gekend sterken ons in de overtuiging dat de financiŽle wereld zich moet houden aan de kernwaarden die bij SERCAM reeds van bij de oprichting centraal staan, nl. transparantie, veiligheid en dienstverlening aan de klant.

Transparantie, omdat onze portefeuilles hoofdzakelijk zijn samengesteld uit individuele aandelen, obligaties en liquiditeiten zodat onze klanten exact weten wat zij in portefeuille hebben en de facto welk risico zij lopen. Dit is spijtig genoeg niet het geval wanneer zij beleggingsfondsen of gestructureerde producten in portefeuille hebben.

Veiligheid, omdat wij op elk ogenblik het rendement afwegen tegen het risico en dankzij de jarenlange ervaring van onze beheerders en ons netwerk van financiŽle analisten deze ratio te allen tijde kunnen bijsturen.

Dienstverlening, omdat onze beheerders en adviseurs steeds de opdracht krijgen om in het belang van de klant te handelen is het vanzelfsprekend dat SERCAM totaal andere maatstaven hanteert dan de bankwereld die alleen denkt in termen van het verkopen van fondsen en ingewikkelde gestructureerde producten.

Welkom bij SERCAM, uw partner als belegger waar U samen met ons de gepaste oplossing voor uw beleggingen vindt.

Thierry Lantonnois van Rode
Gedelegeerd bestuurder

NL
N.V SERCAM - Louis Schmidtlaan 87 bus 3 - 1040 Brussel. Tel 02/511.96.80 info@sercam.be